Не, проблемът не е в Исляма

7 минутно четиво |

В отговор на статията “Проблемът е в исляма”, публикувана от сп. Егоист на 16 ноември 2015г. и препубликуванa нa Фейсбук страницата им на 22 март 2016г.


 

През изминалата година Даеш извършиха организирани атаки в множество държави, измежду които Белгия, Франция, Тунис, Ливан, Бангладеш, също така свалиха руски самолет над Синайския полуостров. Континентална Европа изглежда особено уязвима след като хиляди европейци напуснаха родните си страни, за да се присъединят към Ислямистки групи. Тяхното завръщане поставя допълнителен риск върху сигурността на Европа — вече тренирани и добре запознати с родните си държави, те могат да продължат планирането и изпълнението на бъдещи атаки.

Специалистите по тероризъм се опитват да научат повече за предпоставките, които довеждат до радикализирането на толкова млади хора в Европа. Техните открития се базират на информация от живота на такива, които вече са изпълнили терористични атаки, напуснали са континента, за да се присъединят към Даеш, или са под наблюдение заради отявленото си желание да станат джихадисти. Множество социолози, политолози, антрополози и психолози работят с информация от службите за сигурност, съдебни разследвания, медии и дори интервюта. Те още разглеждат факторите, с които допринася, например, престоя в затвор или обитаване на бедни райони. Изводите, до които достигат тези специалисти са обобщени тук.


 

  • Религията не е основа на проблема

Разпространението на джихад в Европа доведе до предположението, че като цяло мюсюлманите на континента биват радикализирани. Същевременно, повечето научна информация сочи, че повечето екстремисти са или хора, които рязко се вманиачават в религията си или са новаци, без никакви ислямски корени — това разказва Оливър Рой, който специализира в сферата на политизирания Ислям и Близкия Изток — също така, според неговите изчисления близо 1 на всеки 4-ма джихадисти от Френски произход е новобранец в религията. Рой представи последните открития на конференция, организирана в Майнц от Федералната Немска Криминална Полиция.

“Крайният екстремизъм се появява първи, религиозните оправдания изникват по-късно” — добавя Рик Кулсает, който е начело на политическите науки в белгийския университет Гхент и изучава джихад и външна политика. Той допълва, че двамата млади британски мъже, арестувани през 2014-та за участието си в терористична дейност на сирийски фронт, по-рано са поръчали онлайн забавни образователни книги от типа “for Dummies”, a именно “Ислям, обяснен за глупчовци” (Islam for Dummies) и “Коранът, обяснен за глупчовци” (The Koran for Dummies).


 

  • Ненавистта е това, което ги обединява

Трудно е да се правят обобщения за това как точно хората биват радикализирани в Европа. На конференцията в Майнц, Рой говори за това, че много екстремисти идват от семейства, населяващи бедни райони, не са образовани и нямат работа. Само малка част от от тях са добре образовани, трайно са се задържали на работа и имат добър стандарт на живот. Някои са в стабилни семейни отношения и имат малки деца. Общите характеристики, които екстремистите изглежда споделят, са ненавист към останалата част от обществото и нарцистична нужда за признание, която ги прави уязвими на разказите за слава постигната с насилие.

Социалните фактори могат да допринесат за фрустрацията, която тези хора изпитват — разказва Фархад Кхосрокхавар, който работи за Френския Национален Център за Научни Открития (CNRS). Почти всички европейски екстремисти и терористи са второ или трето поколение имигранти, за които Кхосрокхавар твърди, че често биват “заклеймявани, отхвърляни и третирани като второкласни граждани”. Но все пак, от около 2013-та година насам, профилът на тези, заминаващи да се бият в Сирия, включва много по-голям брой младежи от средната класа отколкото при предишни поколения — допълва изследователят.


 

  • Тероризмът се множи в затворите

Връзката между тероризма и затворите беше подчертана миналата година. Тримата терористи участвали в нападението срещу Шарли Ебдо, както и няколко от извършителите на Ноемврийските атаки, са излежавали време в затвора.

Много френски терористи имат криминална история, състояща се от дребни престъпни прояви, които ги отвеждат в затвора. Престоят им там, обаче, често се оказва основна част от пътя им към радикалния Ислям, разказва Кхосрокхавар. Именно той е прекарал няколко години в интервюиране на над 160 души (служители и затворници) от 4 големи затвори във Франция, включително и 15 души осъдени за терористична дейност. Той разказва още, че затворниците често попадат под влияние на радикални ислямисти и терористични организации, с които изграждат трайни взаимоотношения, които продължават и извън затвора.


 

  • “Предприемачите” ръководят тероризма

Повечето от тези, които се замесват в джихадистки тероризъм в Европа са “аутсайдери и скитници” — хора, които се присъединяват към активистките мрежи по време на житейска криза или чрез приятели и роднини отвътре. Това разказва Петър Несер, специалист по тероризъм от Норвежкия Изследователски Център по Отбрана в Кхелер.

Но, според него, ключовите извършители на терористична дейност са всъщност шепа “предприемачи”. Това са опитни активисти, мотивирани от идеологии, които са част от транснационалната терористична мрежа, свързана както с екстремистки групи в Европа, така и с въоръжени сили в конфликтните зони. Те са тези, които допринасят за структурата и организацията на иначе неорганизираното множество, като наблягат на набиране на последователи и индоктриниране (т.е. внушаване на радикални джихадистки идеи).


 

  • Моленбек не е джихадистката столица на Европа

Няколко от терористите, участвали в последната терористична атака в Париж, както и извършителите на предишни атаки в Европа, са живели в Моленбек — квартал в Брюксел, известен с голямата си мюсюлманска общност, най-вече от марокански произход. Този факт накара много политици и журналисти да нарекат Моленбек “столица на тероризма в Европа“– и да винят фактори като социална откъснатост и липса на интеграция от страна на мюсюлманите.

“Това е подвеждащо” — казва Несер. “Джихадистки “горещи зони” се появяват из Европа на места, вариращи от бедни предградия до затвори, и дори училища и университети. Обаче, ключовата съставка за разпространението на джихадизма, независимо от мястото, е наличието на джихадисти-предприемачи” — разказва още изследователят.

“Ненужният фокус върху Моленбек отнема вниманието от факта, че Европейският джихадизъм е транснационален, — допълва Несер — и, че основна мотивация на новобранците са въоръжените конфликти и воюващите групи на тези места”. Той допълва, че също така, това е нечестно и заклеймяващо спрямо жителите в белгийския квартал.


 

◊ Библиография:

Nature 528,  20–21 | doi:10.1038/528020a
Сп. Нейчър е едно от най-старите, популярни и авторитетни научни списания в света.

◊ Препратки:

В текста.

 

Фейсбук Коментари

Коментара

Leave a Reply